Xenon Observer

Cinismul politicienilor Greci.

Grecia este împărţită în două. De o parte sunt politicienii, bancherii, cei care fac evaziune fiscală şi magnaţii din domeniul media care susţin modelul social al Europei Occidentale, axat pe categorii sociale, reforme sociale şi culturale violente. “Cealaltă” Grecie include cea mai mare parte a populaţiei.

Tentativa de creare a unui clivaj între funcţionarii publici (prezentaţi în mod obişnuit ca fiind “corupţi şi leneşi”) şi angajaţii din domeniul privat (“instalatorii care fac evaziune fiscală”) a eşuat. Singurul succes cu care se poate lăuda Guvernul condus de Giorgios Papandreu este desfiinţarea vechiului clivaj stânga – dreapta, înlocuit cu cel dintre elite şi popor.

Europa decide, Grecia observă

Europa va decide în curând cum va gestiona datoriile statelor suverane, iar Guvernul grec va fi un simplu observator trist. Dar imediat ce va fi soluţionată singura problemă de care Europa este preocupată, criza politică se va accentua la Atena. În acel moment, “cealaltă” Grecie va formula rechizitoriul istoriei.

Elitele politice vor fi acuzate că au alimentat şi tolerat anarhia – un termen care acum este folosit cu referire la protestatari. Două mari partide au condus Grecia, alternativ, în ultimii 40 de ani, creând sistemul bugetar supraextins şi ineficient pe care acum îl critică. Au închis ochii în faţa evaziunii fiscale şi au creat un sistem generos de evitare a taxelor.

Au tolerat creşterea datoriei publice chiar şi după ce problemele deveniseră evidente, situaţie care a condus la intervenţia europeană. Cu toate acestea, un reprezentant al Troicii – formată din Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană – a declarat că nu s-a cerut anularea contractelor colective de muncă din sectorul privat, o măsură care a întâmpinat o oarecare rezistenţă în partidul de guvernământ. Troica nu a cerut nici modificarea legii învăţământului superior. Este ca şi cum elitele din Grecia ar fi dorit ca datoriile să conducă la distrugerea în ansamblu a sistemului statului asistenţial şi transferarea activelor publice în sfera privată.

O schimbare fără succes

Guvernul Papandreu va fi acuzat de incompetenţă şi cinism. Orice regim autoritarist visează la schimbarea radicală a societăţii. Misiunea acestui Guvern a fost să înlocuiască grija pentru oameni cu indiferenţa, ospitalitatea cu exploatarea. Planul a eşuat, accentuându-se însă clivajul între elite şi oamenii furioşi.

Rata şomajului în rândul tinerilor se apropie de 52 la sută; Grecia va avea de plătit câteva decenii pentru distrugerea unei întregi generaţii. Troica va fi acuzată de aroganţă neocolonialistă. Nu este nevoie să cunoaştem “Mitul lui Sisif” pentru a şti că măsurile ce conduc la o scădere de  – 7% nu pot ajuta la reducerea deficitului. Nu trebuie să fi citit Platon pentru a înţelege că înjumătăţirea salariilor şi pensiilor va conduce la situaţia în care oamenii nu vor mai putea plăti noile taxe exorbitante. Nu trebuie să cunoaştem istoria Greciei pentru a înţelege că atunci când se spune că este redusă suveranitatea unei ţări oamenii vor reacţiona furios.

Advertisements

March 10, 2012 - Posted by | Grecia |

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: