Xenon Observer

PASOKistan sau campania electorala la Greci

Campania electorală” A LA GREC”.

De multe ori ziceam “ca la noi la nimeni” dar nu-i aşa, iată că mai este şi Grecia,care se pregăteşte de alegeri,  şi nu aşa oricum, chiar mai josnic decât alte ţari care  abea acum descoperă democraţia.Cum aşa?……,păi e simplu;

Criza economică şi corupţia din rândul clase politice au făcut ca sondajele să arate că în parlament vor intra nu mai puţin de zece formaţiuni (din cele 32 de formatiuni înscrise în cursă) faţă de doar cinci, la precedentele alegeri. Noile partide parlamentare extremiste vor fi marii câştigători ai alegerilor legislative din Grecia.

Liderii partidelor au renunţat în faţa unor personaje noi. Astfel, preşedintele PASOK a devenit Evanghelos Venizelos, un avocat care a fost numit de către revista The Economist “cel mai prost ministru de Finanţe” în anul 2011, atunci când a şi fost îndepărtat de la guvernare de actualul cabinet condus de tehnocratul Lucas Papademos. De partea cealaltă, Noua Democraţie a optat pentru Antonis Samaras ca lider, un personaj marginalizat în partid in anii ’90. Samaras a fost coleg de cameră cu socialistul Giorgios Papandreou în timpul studiilor comune la Amherst College, în Statele Unite, unde şi-a luat licenţa în economie. El este recunoscut pentru convingerile naţionaliste, în special în ce priveşte Macedonia, o ţară care nu poate adera la NATO din cauza disputei cu Grecia privind denumirea statului.

Schimbarea la faţa a celor două partide a fost timidă. Pe liste locul părinţilor a fost luat de copiii care trebuie să continue tradiţia politică. “Majoritatea parlamentarilor şi a miniştrilor sunt lupi bătrâni în arena politică Greacă. Sunt plini de păcate şi de tot ceea ce a mers rău în ţară. Formaţiunea Zori de Aur a luat fiinţă în 1993, a fost implicată în acte de huliganism şi atentate în Atena, iar la alegerile din 1996 a obţinut 0,07% din voturi.

Un alt scenariu este cel al unei guvernări de centru-dreapta, susţinută de o coaliţie a Noii Democraţii şi a Grecilor Independenţi, mai cu seama că liderul celor din urma este un fot membru important al conservatorilor.

O ultimă posibilitate este o guvernare a Stângii Democrate şi a Grecilor Independenţi, care ar fi sinonimă cu părăsirea zonei euro de către Grecia şi ulterior şi de alte state din flancul sudic al UE. Acest scenariu este considerat însă puţin probabil de catre analişti.

În Grecia nu se votează pentru ideologie, ci pentru cei care te ajută material. Partidele politice sunt structurate în jurul marilor familii: fii, nepoţi, protejaţi care rămân fideli celor bătrâni. În sânul Pasok putem găsi oameni de extremă dreapta, dar care au rămas fideli tradiţiei familiei. Acest sistem clientelar, care sta la baza societăii, datează din secolul al XIX-lea

Acum neonaziştii sunt creditati cu circa 6% din voturi. Ei au cucerit electoratul cu sloganuri precum “Străinii afară” sau “Gunoaiele să plece din ţară”. “Noi, Grecii, suntem împotriva egalităţii între sexe. Pretinsa emancipare a femeii a dezorientat esenţa sa reală, maternitatea”, se arată pe site-ul partidului. Cât despre imigranţii din Afganistan şi Pakistan, site-ul este foarte sugestiv: “Este de preferat să-i aşteptăm cu un M16 în mână decât să-i găsim apoi printre noi înarmaţi cu kalşnikoave.” O parte a presei Elene susţine că neonaziştii sunt sprijiniţi de cadre importante din poliţia elenă.

Cu o săptămână înainte de alegerile legislative, Grecia a deschis primul centru de detenţie pentru imigranţii ilegali. Situat în Amygdaleza, la 25 de kilometri nord-vest de Atena, centrul poate adăposti 1.200 de imigranţi, relevă „EUObserver“.

Duminică, după deschiderea acestuia, 56 de imigranţi au fost transferaţi aici, iar până la 15 mai, au anunţat autorităţile, numărul lor va ajunge la 220. Pentru Grecia,ţară măcinată de criză, imigraţia ilegală a devenit o problemă majoră.

În fiecare an, aproape 130.000 de persoane trec ilegal, fără prea multe probleme, frontierele maritime şi terestre ale Republicii Elene. Potrivit Poliţiei, peste 67.000 de imigranţi au fost reţinuţi numai în primele nouă luni ale anului trecut. Cei mai mulţi vin din Turcia şi urmăresc să ajungă în Europa Occidentală.

Ministrul pentru Protecţia Cetăţeanului, Michalis Chrysochoidis, a declarat că acest centru de detenţie va ajuta Grecia să rezolve problema imigraţiei ilegale. În plus, autorităţile elene afirmă că până la jumătatea anului viitor vor mai fi construite 50 de astfel de centre.

„Transmitem peste tot mesajul că această ţară nu mai este lipsită de apărare”, a afirmat Chrysochoidis. În urmă cu doar câteva săptămâni, ministrul a dat asigurări că lucrările pentru ridicarea unei bariere de trei metri înălţime pe o porţiune de 12,5 kilometri de la graniţa cu Turcia sunt aproape finalizate.

Numai că inaugurarea a stârnit şi proteste. Oamenii din zonă au ieşit în stradă cu pancarte pe care scria „NU degradării regiunii noastre”. Potrivit BBC, deţinuţilor li se permite să iasă din tabăra de detenţie pe timpul zilei.

Primăria din Acharnes a ameninţat că va acţiona în justiţie Ministerul pentru Protecţia Cetăţeanului întrucât acest centru ar fi fost deschis ilegal, neavând aprobarea autorităţilor locale.

Temă electorală

90% din greci consideră că imigranţii, care nu au unde să se adăpostească şi locuiesc pe străzi, sunt de vină pentru creşterea ratei infracţionalităţii. În acest context, partidele de extremă dreapta au transformat acest subiect într-unul electoral.

Formaţiunea „Zori de Aur”, care a exploatat această temă, are şanse să se bucure de suficient sprijin la alegerile de duminică pentru a intra în Parlament.

Şeful formaţiunii, Nikolaos Michaloliakos, afirmă că imigranţii ar trebui deportaţi şi că la frontiera dintre Grecia şi Turcia ar trebui amplasate mine.

Problemele de la această graniţă au fost aduse în discuţie şi de preşedintele în exerciţiu al Franţei, Nicolas Sarkozy, care vizează un al doilea mandat. Din cauza numărului tot mai mare de imigranţi, el a pledat pentru reformarea acordurilor Schengen, prin restabilirea temporară a controalelor la frontierele naţionale.

Culmea ipocriziei este că PASOK partidul care îi vânează pe imigranţii ilegali se foloseşte de acestia pentru propaganda electorală.


Trăim într-o lume desacralizată, Dumnezeu nu mai este nici în noi nici în afara noastră. am devenit marxisti cu toţii. Spartacus nu s-a revoltat în Roma Antica pentru că nu avea ce mânca, pentru că aristocraţii aveau grijă ca gladiatorii să fie sănătoşi şi puternici pentru ţinuta spectacolului. Spartacus s-a revoltat pentru dreptul de a fi om. Astăzi oamenii se revoltă pentru 100 de euro. structurile de propagandă ştiu acest lucru şi se folosesc de el. A da a devenit un fel de divide et impera.

Au lucrat bine “ideologii noii ordini mondiale” în Grecia  pentru distrugerea economică, socială, politică şi au găsit şi slugile care să-i servească în interesele lor. Criza mondială este o criză de identitate , de valoare , de morală şi respect uman. Se vor sacrifica iar nişte valori pentru a restabili normalitatea ? Cum vor plăti jigodiile care au devastat popoarele,şi când?

Advertisements

May 5, 2012 - Posted by | Grecia | , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: