Xenon Observer

Cum va primi Merkel urarile de “bun venit” in Grecia

Cancelarul german, Angela Merkel, vizitează  Atena, pentru prima dată din 2007, cu mesajul că vrea ca Grecia să rămână în zona euro. Ea se va confrunta însă cu protestele populaţiei, care a ajuns la limita suportabilităţii după ani de austeritate şi recesiune.

Mulţi greci o acuză pe Merkel pentru situaţia în care se află ţara lor. Oponenţii ei, care au caricaturizat-o în uniformă de nazist, au anunţat proteste  în
decursul celor şase ore în care cancelarul german se va afla la Atena.

Am citit in presa locală că circa 7.000 de ofiţeri vor fi mobilizaţi în timpul vizitei,.  Cele două sindicate mari, GSEE şi ADEDY, au cerut întreruperea lucrului timp de trei ore, la prânz, pentru ca membrii lor să poată participa la un miting în Piaţa Synagma din centrul Atenei, la ora 13.00 (13.00 ora României).

Și eu voi închide peripterul(care se afla pe BdulVasilisis Sofia,aproape de ambasada Germaniei)  si voi încerca sa fac un fotoreportaj.

Membrii sindicatului afiliat Partidului Comunist, PAME, vor organiza o demonstraţie separată, la ora 13.00, în Piaţa Omonia, din Atena.  Merkel se va întâlni cu preşedintele grec, Karolos Papoulias, la prânz, şi cu premierul Antonis Samaras, la ora 14.00. În condiţiile tensiunilor dintre Atena şi Berlin, preşedintele Papoulias i-a acuzat pe Merkel şi pe ministrul său de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, de faptul că au insultat Grecia, asemuind-o cu „un sac fără fund”.

Partidul de stânga Syriza şi-a încurajat susţinătorii să participe la protest şi să-şi manifeste nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate implementate în Grecia. „Nu vine pentru a susţine Grecia, pe care politicile ei au adus-o la marginea prăpastiei. Vine să salveze sistemul politic corupt şi servil. Îi vom face o primire pe măsură”, a declarat Alexis Tsipras, care conduce alianţa de opoziţie Syriza.

Lanţ uman în jurul ambasadei germane

Partidul de dreapta, Grecii Independenţi, a cerut formarea unui lanţ uman în jurul ambasadei germane din Atena în cadrul unui protest simbolic faţă de deciziile lui Merkel privind Grecia.

Coaliţia de guvernare speră că vizita lui Merkel va reprezenta un semn vizibil de susţinere pentru Grecia, care intră într-o perioadă crucială, în care pachetul de austeritate de 13,5 miliarde de euro urmează să fie finalizat, iar troika creditorilor urmează să-şi publice raportul înaintea decizei de deblocare a următoarei tranşe de împrumut. Grecia se află în negocieri cu inspectorii troikăi – Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană – în privinţa unui nou val de tăieri de cheltuieli în valoare de 11,5 miliarde de euro în următorii doi ani, o condiţie pentru a primi ajutorul necesar pentru a ţine ţara pe linia de plutire.

Creditorii încep să realizeze că Grecia are nevoie de mai mult timp şi de mai mulţi bani. FMI vrea ca Germania să accepte o reducere a datoriei. Pentru a evita să ceră Parlamentului un al treilea pachet de ajutor pentru Atena, ceea ce, pentru Merkel, ar fi o sinucidere politică, Germania ar putea fi de acord cu unele concesii.

UPDATE 23:30

Astăzi,Atena a fost OCUPATĂ  de efectivele de poliție care au paralizat centrul orașului, pentru vizita Cancelarei Merkel.La ceea ce am văzut astăzi,nu pot decât să spun că in Grecia, democrația a fost înlocuită cu dictatura.Am fost prezent la eveniment și,cum am promis am facut un fotoreportaj.Imaginile vorbesc de la sine.

Advertisements

October 8, 2012 - Posted by | Grecia | , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: