Xenon Observer

Comunicat de presă

comunityComunitatea română “Sfântul Ștefan cel Mare” din Atena este formată din voluntari, indiferent de funcțiile acestora în cadrul Consiliului de Conducere și din cadre didactice, retribuite pentru activitatea lor (prin co-finanțare DRP și părinții elevilor), din părinți și copii, alți membri. Considerăm că este inadmisibil să fie cerut asociației noastre ca după fiecare activitate să emită un comunicat de presă, avându-se în vedere că nu suntem instituție a statului și nici nu avem un birou de presă.

Presa de limbă română este invitată cu fiecare ocazie, avem printre membrii asociației părinți care doresc să descrie evenimentele, gândurile lor fiind afișate cu multă dragoste pe pagina noastră de Facebook. Pentru toți cei care doresc să ne cunoască sau să ne urmărească activitatea am găsit însă o altă metodă, care poate suplini prezența sau absența presei: albumul de fotografii. Un eveniment poate fi descris și prin miniinterviuri luate participanților, posibilitățile sunt multiple pentru mass-media. Pe de altă parte nu am avut vreodată probleme cu presa de limbă română din Grecia, în acest sens mulțumim pentru încă o dată doamnei Ioana Diaconu- Redactor șef la Ziarul românilor din Grecia și doamnei Veronica Todor, redactorul emisiunilor de limba română de la Radio Atena Internațional, care nu au solicitat niciodată comunicate de presă, înțelegând că nu aceasta este obligația Asociației.

Cum o poză înseamnă 1000 de cuvinte acesta este însă modul preferat prin care Comunitatea română “Sfântul Ștefan cel Mare” din Atena a ales să se prezinte, dar, la început de an, am decis să emitem primul și ultimul comunicat de presă.

Este vorba despre un subiect care i-a deranjat foarte mult pe membrii asociației noastre, astfel încât am decis să facem o analiză pe text și împreună cu copiii noștri, astfel încât să lămurim motivul pentru care Asociația noastră a făcut un apel la sfârșitul lunii trecute, să explicăm cauza care ne-a determinat să ne adresăm Ambasadei României, pentru a cere explicații. Ambasada României la Atena ne-a dat exact răspunsurile pe care le așteptam, la timp, astfel că ceea ce ne-a deranjat și jignit este un text. De asemenea, repetăm felicitările noastre adresate celor două asociații implicate fără voie și motiv în această dispută, repetându-le că deranjul nostru nu are nicio legătură cu acestea, ci cu modul în care a fost relatată manifestarea lor din preajma Crăciunului.

Cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească sunt studiate la Atena, în cadrul Asociației „Sfântul Ștefan cel Mare”, de către 150 de elevi. Deși sunt în vacanță și deși este vorba despre nivelul claselor I-IV, i-am rugat pe câțiva să ne spună ce înțeleg din următorul text:

„Ambasada României la Atena a primit colindătorii după tradiţie cu colaci şi dulciuri. Ambasada noastră a oferit si o surpriză specială celor mici. Copiii membri ai Ansamblului „Datini Străbune” care urmează şi cursurile de limbă română din Aspropirgos au fost răsplătiţi de diplomaţii noştri cu diplome în semn de mulţumire şi merit pentru activitatea şi efortul depus de cei mici pe parcursul anului ce se încheie.”- sursa RoMedia.gr

Propoziția 1: Se spune că Ambasada României păstrează tradițiile străbune și, oricine trece pe acolo, în ajunul sărbătorilor, este întâmpinat cu colaci și dulciuri. Asta au înțeles copiii!

Explicația corpului didactic, lucru pe text:

Că nu este adevărat o știm cu toții, iar Ambasada nu poate face acest lucru, chiar dacă este vorba despre colindători. E vorba de fonduri și de atribuțiile misiunii diplomatice. Trecând cu doar o oră înainte, chiar prin aceeași incintă, vreo 120 de copii (cu părinți cu tot vreo 400 de persoane) de la altă asociație, iar diplomații români netratându-i și pe aceștia, „conform tradiției”, cu colaci și dulciuri…rezultă că reprezentanții statului tocmai suferiseră de Alzheimer și s-au vindecat brusc, în doar o oră (ceea ce ar presupune o minune medicală!), fie apreciau mai mult cel de al doilea grup (care este nepermis în diplomație, chiar dacă, să presupunem, omenește, celelalte două asociații ar fi fost preferatele Ambasadei). Acest fapt este, de asemenea, neadevărat, Ambasada este obligată să fie echidistantă, în primul rând, în al doilea rând, inadmisibil logic, să sfideze cea mai mare și veche Comunitate din Grecia, „Sfântul Ștefan cel Mare.”

Această propoziție este deci neadevărată.

Propoziția 2: Ambasada a decis să facă o surpriză doar celor 10-11 copii, reprezentanți ai celor două asociații și lor nu. Asta au înțeles copiii!

Explicația corpului didactic, lucru pe text:

Ambasada nu a decis nimic, ci a fost rugată să participe la surpriza pregătită de către reprezentanții celor două asociații. Este pentru a doua oară când se încearcă forțarea ideii că Ambasada a avut un comportament diferit cu cel de al doilea grup, cumva preferențial. Trecând peste Alzheimer brusc ajunseseră și la Kinder cu surprize! Culmea, tot cu al doilea grup au avut revelația. Această propoziție este deci neadevărată.

Fraza 3: Ceilalți copii, de la celelalte asociații au fost răsplătiți de către Ambasadă cu diplome, în semn de mulțumire față de efortul depus. Ei nu! Asta au înțeles copiii!

Explicația corpului didactic, lucru pe text:

Ambasada, dacă tot se punea pe tipărit diplome, o făcea obligatoriu pentru toți. Ambasada însă nu poate oferi diplome, drept pentru care a fost rugată să accepte ca manifestarea să aibă loc la Ambasadă (așa cum îi găzduise și pe cei de la „Sfântul Ștefan cel Mare”) și, în cadru festiv, a permis președinților asociațiilor să acorde diplome de merit copiilor de la Orfeu și Aspropyrgos, în prezența diplomaților români. Așa au dorit cele două asociații, așa au organizat acțiunea. Este pentru a treia oară când se insinuează că Ambasada ar simpatiza sau prețui mai mult activitatea unor asociații și mai puțin a altora. Neadevărat și ilogic!

Efortul tuturor copiilor este același, al președinților asociațiilor de asemenea și, pentru că tot vorbim despre copii, să dăm și exemple: Asterix și Obelix nu pot fi comparați, ci doar se pot completa unul pe celălalt, încuraja și sprijini. Este vorba despre noțiuni complementare, nu antagonice, comparațiile neputând avea loc, fiind disproporționate, dacă facem referire la timpului de funcționare sau la numărul de cursanți. Noi încercăm să adunăm copiii, să-i învățăm să fie unii alături de ceilalți, să învețe împreună că românii trebuie să ajute și sprijine alți români. Orice comparație legată de copii, profesori, părinți, conducători de asociații ale copiilor este neavenită, lovind în munca copiilor, organizatorilor, dascălilor, părinților, nu în ultimul rând punându-i la mijloc pe diplomații români, care nu au vreo legătură cu toate jocurile acestea de culise.

Acestea sunt motivele pentru care până și copiii noștri, care studiază limba română la nivelul claselor I-IV, consideră că acest text conține inexactități și neadevăruri.

Comunitatea română „Sfântul Ștefan cel Mare”- Atena

Corpul profesoral

Nina Ghiță – președinte

Advertisements

January 4, 2013 - Posted by | Grecia

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: