Xenon Observer

Hai să dăm mână cu mâna,cei cu inima Română.

unirea micaAstăzi, sărbătorim 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Muntenia și 151 de ani de când Principatele Române au primit numele de România – 24 ianuarie 1862. 
24 Ianuarie – o importantă și semnificativă pagină de istorie a noastră, este actul Unirii Principatelor Române, eveniment excepțional înfăptuit de Alexandru Ioan Cuza și colaboratorii săi apropiați: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu ș.a.

Unirea Principatelor române, a fost un punct al marii idei a secolului.Unirea cea Mică, a Moldovei și Țării Românești, a fost un triumf al conștinței naționale, care s-a creat și consolidat prin credința creștină și lupta de a păstra și cultiva limba strămoșilor. Dorită din totdeauna și realizată efemer de Mihai Viteazul, Unirea din 1959 ne apare astfel, firească în contextul politic al momentului.

La 24 Ianuarie / 5 februarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești a ales drept Domnitor, pe Alexandru Ioan Cuza.Entuziasmați de victoria opținută, deputații munteni din Adunarea Electivă au dat votul lorl la 24 Ianuarie 1859, aceluiaș Alexandru Ioan Cuza, transpunând astfel, în fapt, peste prevederile Convenției de la Paris, dorința Națiunii Române.

Unirea de atunci consfințea maturitatea și europenismul elitei politice românești din acea vreme.
Românii, istoria îi păstrază în memorie pe făuritorii Unirii de la 1859.Înaintașii noștri au știut atunci să acționeze laolaltă, ignorând diferențele , dedicându-se singurei cauze ce merită a fi slujită în acele zile, pentru a asigura mersul înainte al poporului și a constitui Statul Român Modern și Unitar.

Unirea s-a realizat prin puterile morale, prin armele spirituale.
A trecut timpul, și din păcate unii n-au mai recunoscut valoarea lui Alexandru Ioan Cuza sau istoria pe care trebuie să ne-o asumăm.Noi, cei de azi și din viitor, trebuie să cunoaștem, să recunoaștem, să respectăm istoria, personalitățile, înaintașii noștri, cu realizările mai mari sau mai mici, pe umerii cărora se construiește prezentul și viitorul.

Astăzi, Ziua de 24 Ianuarie, Unirea Principatelor Române este Sărbătoare Națională.Se cuvine să o celebrăm, prin unitatea de idei, în simțăminte și în fapte bune ale românilor, pentru solidaritatea, coeziunea în familii, în comunități din Țară și din Diaspora, în întreaga societate românescă, pentru persistența fibrei morale a românilor!

Hai să dăm mână cu mâna, cei cu inima Română, să nu ajungem să Cantam “Hora Unirii” de 154 de ani și totuși să “nu” fim uniți.

Advertisements

January 24, 2013 - Posted by | education | ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: