Xenon Observer

”În cel mult un an vom organiza congresul mondial al românilor din străinătate”-Ministrul Cristian David,

Luni, 19 august, au început la Mangalia lucrările evenimentului ”Diaspora estival”, forum ce reunește principalii șefi ai ministerului și departamentului pentru relația cu românii de pretutindeni, reprezentanți ai ministerelor de finanțe și a turismului, politicieni precum și români proveniți din mediul asociaționistic și mass-media din străinătate.

Ministrul Cristian David a declarat că lucrările forumului vor fi total diferite față de toate celelelte întâlniri ale diasporei de la Mangalia prin aceea că ”va exista un dialog consistent și realist care va aștepta o reacție de răspuns din partea Guvernului”.

”Peste 3 milioane de români care locuiesc legal pe teritoriul statelor europene, în special în Italia și Spania, reprezintă circa 15% din populația României și nu e deloc greu pentru nimeni să realizeze rolul foarte important, mai ales din punct de vedere socio-economic, al acestora. Prioritatea numărul unu este de a găsi mijloacele de realționare cu aceștia.” a completat ministrul, citat de romani in grecia.gr.

Ministrul a mai precizat că la aceste lucrări se vor pune bazele primului congres al românilor din străinătate.

”Este momentul cel mai prielnic de a discuta și a pune bazele primului congres mondial al românilor din străinătate. Îmi doresc să facem un lucru bun, și eu personal aș dori ca acest for al românilor să fie unul reprezentativ și să fie susținut de toți românii din diaspora. Nu vrem să-l facem doar de dragul de a-l face, ci vrem consensul tuturor.

În cea de-a doua zi a Săptămânii mediului asociativ şi mass-mediei de expresie românească din afara graniţelor ţării, organizată la Mangalia în cadrul evenimentului ”Diaspora Estival”, marţi a fost lansată platformă inovativă de comunicare în mediul online – Comunitatea ”Românii de pretutindeni”.

Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, iniţiatorul şi susţinătorul acestui proiect realizat cu sprijinul platformei Google + Hangouts.
Prima conectare cu liderii asociaţilor şi organizaţiilor româneşti din Roma, Castellon şi Nürnberg şi implicit inaugurarea comunităţii virtuale a avut loc marţi după-amiază, chiar în cadrul workshopului ”Asociativitate” ai cărui moderatori au fost ministrul Cristian David, secretarul de stat Stejărel Olaru şi directorul general al DPRRP – Alina Hagima.

Mă bucur că folosind tehnologia modernă avem posibilitatea să interacţionăm oriunde ne-am afla, oriunde se află un român şi vrea să obţină o opinie, să-şi spună cuvântul sau să ceară sprijin pentru punerea în valoare a unei idei generoase pentru comunitatea lui sau pentru comunităţile din diaspora. Acesta este momentul din care începem să construim o comunitate activă şi participativă – ‘Românii de pretutindeni”’, a spus ministrul.

În cadrul seminariilor succesive, derulate marţi, cu temele: ”Priorităţi în relaţia cu românii de pretutindeni” şi ”Plan de acţiuni DPRRP” au fost reafirmate, de către reprezentanţii diasporei, necesităţile organizaţiilor pe care le reprezintă pentru a realiza un militantism identitar eficient, cele mai multe aspecte referindu-se la sistemul deficitar de finanţare a proiectelor şi sincopele în relaţia cu autorităţile tutelare din România.
În replică, ministrul Cristian David a argumentat că se caută cea mai bună soluţie pentru bugetarea proiectelor ce se adresează şi sunt în sprijinul comunităţilor româneşti de peste hotare.

Noi nu discutăm despre un minister de sine stătător. Avem o situaţie de tranziţie. Un ministru delegat şi o structură departamentală în cadrul MAE, un secretar de stat şi o arhitectură organizaţională care modelează şi coordonează strategia interinstituţională de susţinere a comunităţilor româneşti din diaspora prin integrarea a 18 instituţii de stat. Acum lucrăm să punem la punct un buget pentru 2014 şi s-ar putea să vedem că de la cele 2 milioane de euro, anul viitor să avem 5,5 sau 10 milioane de euro, prin disponibilitatea altor instituţii implicate, să susţină proiecte. Dacă am spus că vom face o convergenţă bugetară, o vom face şi tot aşa sper că într-un timp rezonabil, poate chiar la anul, vom organiza Congresul Mondial al Românilor de Pretutindeni. Vom rezolva problema la nivel naţional de reprezentativitate şi la nivel internaţional, iar consiliile naţionale vor fi parteneri de dialog ai ambasadelor”, a subliniat Cristian David.
Ministrul a mai spus că în viitoarea schemă de bugetare a proiectelor comunitare va susţine aplicarea regulii paritare de 60% pentru comunităţile româneşti istorice din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova şi 40% pentru comunităţile din Occident.

La evenimentul ”Diaspora Estival” participă peste 120 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti din diaspora.

Diaspora romana din Grecia a fost reprezentată de Doamna Nina Ghiță președinta Comunității Române Sfantul Ștefan cel Mare din Atena.

Foto Nina Ghita

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

August 31, 2013 - Posted by | info utile | , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: