Xenon Observer

Dreptul la replica. Comunicatul din partea Asociatiei Balkania Contemporana.

COMUNICAT

Societatea Culturală Balkania Contemporană află că anumite persoane din diasporă îi reproşează că a participat la proiectul Şcoala Românească din Atena. Din această pricină suntem obligaţi să declarăm următoarele:
– Membrii societaţii noastre nu vor regreta niciodată că au predat într-o şcoală. Fiind toţi calificaţi în acest scop (şi orice denigrare nu face altceva decât să frizeze o primitivă obrăznicie), noi ne-am făcut meseria. Voluntar. Si cu respect pentru profesionism. Nu am oferit diasporei case de jocuri de noroc, case de raport, cazinouri, cluburi deochiate, NE-AM ORGANIZAT ÎNTR-O ŞCOALĂ. Orice diasporă cred că ar fi fost bucuroasă să îi aparţinem. Niciodată iniţiativa unei şcoli în plus nu poate fi sacţionată. E nevoie de scoli. Alte diaspore din jurul nostru au câte trei, patru, şi nimănui nu i-a venit ideea de a-şi pune capăt zilelor din această pricină. Ne dovedim, noi românii, din nefericire, originali.
– Membrii societăţii noastre cu înaltă calificare profesională au fost invitaţi să se alăture unui proiect de învăţământ sustenabil doar de către doamna Manuela Marinescu, preşedinta Asociaţiei Armonia. Dânsa dispunea de un spaţiu extrem de civilizat, pe care l-a oferit pentru lectii. Nu i se putea da acelui spaţiu o destinaţie mai potrivită.
– Societatea Culturală Balkania Contemporană nu s-a declarat niciodată de o culoare politica sau alta. Nici noi ca profesori şi nici şcoala ca instituţie. Am considerat însa flexibilitatea o formă de inteligenţă, când îţi asumi un rol social. Ca atare dreptul celui cu care lucrezi alături de a avea o orientare politică sau alta l-am respectat. Lucru care dovedeste nivelul nostru de educaţie şi conştiinţa democratică a unor persoane civilizate. Ieşirea cu ciomagul pentru a-ţi arăta virtuţile politice (atunci când nu ai cum să dovedeşti acest lucru prin fapte), nu se mai poartă prin lume. Mai ales în diasporă, unde avem de dovedit că România este o democraţie. Cei care ne acuză trebuiau să-şi apere convingerile în anii grei, ai dictaturii, nu acum, când au şi ei curajul să pălmuiască mortul. Sau, dacă sunt îndemnaţi de suflete bântuite de patimi politice, să se întoarcă în ţară şi să-şi facă dreptate, nu să organizeze mascarade prin diasporă, să ne facem de râsul străinilor. 
– Poarta şcolii în care noi am predat a fost deschisă de către gazda noastra oricui. Tuturor persoanelor oficiale care au vrut să ne viziteze, şi cărora nimeni, niciodată, pe tot globul, nu am auzit să le fi închis uşa în nas. Dar mai ales românilor din diaporă, care, fără să plăteasca nici o contribuţie, beneficiau pentru copiii lor de o educatie complexă şi variată.
– Nu am primit in conturile Societatii Balkania Contemporana niciodată bani de le vreo formaţiune sau partid politic. REGRETĂM ACEST LUCRU. Şi îi CONDAMNĂM pe toţi cei care ne-ar fi putut ajuta şi nu au făcut-o. Dacă s-ar fi întâmplat, am fi folosit aceşti bani cu mare şi evident folos. Rezultatul s-ar fi văzut în calitatea şi complexitatea procesului de învăţământ, în faptul că şcoala nu ar fi trebuit închisă. Ceea ce ar fi fost un câştig pentru diaspora românească şi în ultimă analiză pentru ţară. 
– Ideea că ne-am fi putut concura cu colegii nostri de la Comunitatea Stefan cel Mare nu ne-a vizitat niciodată. Este o prostie, care nu intră in mintea nici unui om de buna credintă, doar dacă e dublată de alte motivaţii. Altfel cum s-ar putea explica această tevatură tocmai acum, la doi ani de la închiderea şcolii? Programele noastre şcolare nu coincideau la aceea vreme, aveau la bază un alt curriculum. Faptul că se predau şi nişte ore de limba română, (da, se predau!) era impus de situaţia grea în care ne aflam, să facem lecţii cu nişte copii care nu-şi cunoşteau până la aceea dată limba maternă. Nici un om format într-un sistem de învăţământ serios şi care crede ca atare în valoarea învăţământului (înţelegând că profesionismul defineşte epoca noastră), nu poate fi vizitat de-o asemenea idée. Pentru toată diaspora românească acest lucru este o ruşine. Cu asemenea intenţii concurenţiale reuşim să facem din diasporă o ladă de gunoi. Pe care cei care muncesc cinstit şi reuşesc cu greu să se impună, trebuie s-o suporte. Considerăm dezbinarea diasporei un act antipatriotic. In plus, faptul de a te ridica împotriva propriului tău grup etnic într-o vreme şi într-o ţară unde străinii sunt hăituiţi, bătuţi şi omorâţi pe stradă, dovedeşte o lipsă de aptitudini politice (indiferent de ce culoare ar fie ele) până la infirmitate. 
– Si…aşa cum suntem noi somaţi acum să arătăm conturi în cel mai ilegal mod cu putiinţă (lucru pe care dealtfel, din simţ împăciuitorist, nu l-am refuzat, fiindcă nu avem dece s-o facem!), SE POATE CREA UN PRECEDENT. Unicat, trebuie să recunoaştem, fiindcă nici Securitatea Româna şi nici organele lagărelor de refugiaţi prin care, din nefericire, mulţi dintre noi au trecut, nu şi-au permis vreodată un atare lucru. Mâine pot fi puşi însă în asemenea situaţii penibile şi rizibile toţi conaţionalii noştri care au reuşit să pună pe picioare un proiect în emigraţie: un cabinet medical, un restaurant românesc, un birou de avocatură, o agenţie de turism, un magazin, un birou de traduceri, sau alte firme cu rezultate.
Pentru a nu lăsa drumul deschis unor asemnea “iniţiative” ale aşa zişilor făcători de dreptate, mai mult ca sigur şi ei manipulaţi, am recurs la acest comunicat. Din pură necesitate. Si fără urmă de bucurie.
Este prima şi ultima noastră luare de atitudine.

 

Acest comunicat vine in urma protestului indreptat impotriva actiunilor Asociatiei Balkania Contemporana care este implicata intr-o campanie de ”sensibilizare” a societatii cu scopul strangerii de fonduri materiale pentru o ”scoala romaneasca din atena”. Aceasta campanie continua din 2010 si se pare ca nu va inceta.

DSC_0122

Advertisements

September 26, 2013 - Posted by | blogareala

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: